Döda bin

I veckan som gått så har vi haft några soliga och riktigt varma dagar, då passade jag på att åka runt till våra bigårdar för att se till kuporna. Hemma har jag tidigare kunna se att bina varit ute och flugit och ”tömt sig” för snön på marken framför kuporna var helt prickig en dag när jag kom hem. 
Men jag vill ju såklart veta hur det står till med våra andra samhällen och till min stora sorg så upptäckte jag att två av dem har dött. Det första tecknet var just att snön var helt vit framför kuporna, inget bibajs och inga utslängda döda bin. Så jag blåste lite i flustret. Inget surr. Om bina sitter långt från flustret är det i och för sig inte säkert att de reagerar på en ”blåsning”. Eftersom det var 9 grader i luften vågade jag mig på att öppna en av kuporna och den var full av döda bin, likaså i kupan bredvid. Väldigt deppig åkte jag vidare till nästa bigård och fick där tack och lov njuta av både solens värmande strålar och bisurr. Här flög våra bin glatt i två av tre samhällen och det tredje är det fortfarande liv i, men det är så få bin däri så jag räknar inte med att de ska klara en eventuell köldknäpp nu. Status just nu är 5 levande samhällen, två döda och ett som jag inte tittat till ännu. Det känns riktigt fånigt att jag satt och drömde om 20 samhällen för bara någon vecka sedan. Nu ska jag ta reda på hur man bäst tar hand om ett dött bisamhälle eftersom det är en ny erfarenhet för mig.
Att båda samhällena på ett och samma ställe dör känns lite olustigt. Jag vet att det kan vara väldigt svårt att bedöma vad det är som har hänt men jag vill ändå försöka se om jag kan hitta en orsak eftersom vi gärna vill fortsätta att ha bin där. För min del får det gärna bli maj nu så jag kan börja oroa mig för svärmar istället för döda bisamhällen!