Kurs i bigården

Den här helgen har jag haft kurs i bigården och kursdeltagarna har fått lära sig om bivax och bivaxhantering. De fick bland annat göra ljus och salva. Bina framställer vaxet i körtlar på bakbenen och använder det till att förvara honung och pollen och som barnkammare i första hand. Vi människor har hittat många användningsområden för vaxet och förutom ljus och bisalva kan man ha det till tandtråd, polish och dukar med mera.

Jag har experimenterat ganska mycket med bivax och provat att göra olika saker med det eftersom jag har tillgång till det och jag tycker att det är spännande att hitta nya användningsområden. Ljus och salva är det vanligaste som många gör med sitt bivax, men det finns så mycket mer att prova på. Jag har till exempel testat att göra en parfym i fast form som jag kan ha med mig när jag flyger och inte vill checka in mitt bagage och det kommer jag helt säkert att göra fler av. På köpet fick jag lära mig massor om eteriska oljor.

Mina kursdeltagare fick också prova på att göra läderpolish med bivax i och tack vare det fick jag ett helt gäng väskor putsade och deras egna skor var glansiga och fina när vi avslutade dagen.

Om du är intresserad av att boka kurs i bivaxhantering kan du kontakta oss via mail: honung@rubne.com så kan vi sy ihop något som passar dig och dina vänner.

Här rullas det ljus med hög koncentration
Den vänstra skon är putsad med vårt egentillverkade polish som föutom bivax också innehåller vatten, terpentin och tvålflingor.