Vad gör bina på vintern?

Nu är snart binas vintervila över. På vintern sitter bina i vinterklot: tätt tillsammans som i en boll  med drottningen i mitten. Arbetsbina roterar för att turas om att sitta ytterst. De håller en temperatur på omkring 20 grader hela vintern – även då det är riktigt kallt ute. Bina få energi att hålla värmen genom att  äta av honungen eller fodret i kupan. Flusteröppningen är öppen hela vintern och de kan flyga ut närhelst de vill. Ofta sker den första flygningen någon gång i februari eller mars vid en varm solig vårvinterdag. Det kallas för ”rensningsflykt” och den är efterlängtad både för biodlaren men också för bina som suttit och hållt sig under vintermånaderna – äntligen får de gå på ”toa”. 
När rensningen är avklarad efter en till två dagar är det bra om man som biodlare försäkrar sig om att det fortfarande finns foder kvar till bina, för än kan det dröja innan de själva kan börja dra in pollen och nektar. Det finns flera olika sätt att kontrollera fodermängden: Ett sätt är att väga kupan, men det kan vara ett ganska otympligt jobb, en kupa med ramar och bin väger ganska mycket även utan foder. Ett annat sätt är om man har plast eller glas under locket, då kan man lyfta och kika ner, det går ganska lätt att se om det finns täckta ramar utan att lyfta dem. Är det svårt att se kan man lyfta försiktigt i ena kanten av samhället för att se om det finns täckta ramar kvar. Använder du täckbrädor kan du försiktigt lyfta på en bräda för att göra en kontroll.
Nu börjar det också bli dags att rengöra botten i bikupan. Jag brukar ha en ny ren botten med mig och helt enkelt lyfta över hela kupan på den nya botten och rengöra den, för att sedan lägga den under nästa samhälle o.s.v. Ofta har bina själva slängt ut gamla döda bin, men ibland kan det ligga ganska mycket kvar på kupbottnen. När bottnarna är rena är det bara att återigen vänta in våren och tiden för när bina börjar flyga hem pollen och nektar.
Beroende på väder och klimat kan bi-säsongen börja redan i mars. Oftast brukar den dock komma igång någon gång i början på april. Då startar ett mödosamt arbete för bina med att samla in pollen och nektar och lagring av honung till vintermånaderna. Samtidigt börjar också drottningen att lägga ägg. Några av de allra första viktiga biväxterna är hassel, snödroppe, vintergäck, vårljung, lönn och jag har sett en hel del bin på mina krokusar tidigare vårar, men hur mycket pollen och nektar de ger vet jag faktiskt inte. 
Här ett litet arbetsbi från mars förra året som har hittat lite skatter