Vinterdöd

Det har blivit mycket bilder på döda bin ett tag nu, jag ber om ursäkt för detta, men det hör till biodlarens vardag det med. Även om man inte direkt kelar med sina bin så är det riktigt deppigt när ett helt bisamhälle dör. Med tanke på hur fascinerande duktiga bina är på att få sitt samhälle att fungera med sina olika arbetsuppgifter så känns det riktigt läskigt att de bara dör ut helt utan synlig orsak en mild vinter som denna.

Nu har jag städat ur de båda samhällen som har dött för mig och det var en sorglig syn. Det här är en ny erfarenhet för oss och då dyker det alltid upp väldigt många frågor. Då är litteratur, facebookgrupper och biodlarkompisar väldigt bra att ha till hands!

– När ska man städa ur kuporna, behöver man göra det så snart som möjligt, eller kan det vänta? Vart gör man av de döda bina? Hur mycket behöver man rengöra kuporna? Vad gör man med de fulla foderramarna med sockerlösning i? Som vanligt har mina frågor mer än ett svar 😀

Vi passade på att städa ur kuporna så snart vi kunde för att inte de döda bina skulle ligga kvar och ruttna o börja lukta. Döda bin ska man gräva ner är den information jag har fått till mig, varför vet jag dock inte, men jag tror att det kan ha med eventuell smittspridning att göra. Det såg märkligt nog nästan exakt likadant ut i kuporna. ungefär lika mycket bin, de satt på ungefär samma ställe i kupan, det fanns ungefär licka mycket foder kvar och det fanns några ramar med många bin inne i cellerna med rumpan ut, som om de gömde sig. Det var också ganska mycket utsot (bajs) på ena väggen på båda kuporna.

Rengöring av kuporna ska vi ta tag i när det börjar bli lite varmare ute, eftersom vi ändå behöver flytta, organisera upp och inventera vårt birum som har fått flytta från gamla utedasset till garaget. Vi har nu lagt beslag på halva garaget för att få plats med våra prylar. Biodling kräver ganska mycket utrymme. Det räcker med ett eller två samhällen så behöver man mycket plats för slunga, skattlådor, ramar, burkar och massa andra saker. Våra grejor är spridda på flera olika ställen just nu, och det kommer bli så bra när vi kan ha allt samlat på ett ställe. Bra tidsfördriv i väntan på våren.